بهمن ۱۲, ۱۳۹۷
روایی همگرا و روایی گرا به منظور درک بهتر روایی همگرا و روایی واگرا به مثالهای ساده زیر نگاهی میاندازیم. روایی همگرا (Convergent Validity) در روایی همگرا باید نشان دهیم شاخصهایی که باید با یکدیگر رابطه داشته باشند، در واقعیت با هم رابطه دارند. فرض کنید پرسشنامهای برای اندازه گیری سازه عزت نفس طراحی […]
ادامه مطلبآذر ۱۷, ۱۳۹۷
روایی ابزار اندازهگیری (Validity) بدین معناست که آیا روش یا ابزاری که برای اندازهگیری یک سازه ساخته شده است میتواند خصیصه مورد نظر را درست اندازه گیری کند. بنابراین روایی میزان انطباق تعریف مفهومی یک متغیر یا سازه با تعریف عملیاتی آن است. روایی ابزار اندازهگیری اهمیت بسیاری در نتایج پژوهش دارد. به طوریکه اندازه گیریهای نامناسب میتواند تاثیر منفی در نتایج پژوهش داشته باشد و پژوهش علمی را بی ارزش سازد. زیرا ممكن است ابزار بکار رفته خصيصه ديگری را اندازه گيري کرده باشد که مدنظر این تحقیق نیست.
ادامه مطلبآذر ۱۲, ۱۳۹۷
پايايي ابزار اندازه گيري یا قابليت اعتماد (Reliability) با اين امر سروكار دارد كه ابزار اندازهگيري در شرايط يكسان تا چه اندازه نتايج يكساني به دست ميدهد.
ادامه مطلبخرداد ۲۰, ۱۳۹۶
یک متغیر کیفی (به عنوان مثال، جنس، نژاد، طبقه) یا یک متغیر کمی (مانند سطح پاداش) است که جهت و یا شدت رابطه بین یک متغیر پیشبین و یک متغیر ملاک را تحت تأثیر قرار می دهد
ادامه مطلباردیبهشت ۱۲, ۱۳۹۶
میانجی “mediation” مدل میانجی چگونگی یا چرایی رابطه دو متغیر را توصیف میکند. در این مدل فرض بر این است که متغیر میانجی به عنوان رابط بین متغیر مستقل یا پیشبین و متغیر وابسته یا ملاک قرار میگیرد و رابطه متغیرهای مستقل و وابسته را تحت تاثیر قرار میدهد. با ورود متغیر میانجی به مدل، اثر […]
ادامه مطلبفروردین ۱۰, ۱۳۹۶
پژوهشگران معمولاً کار خود را با توصیف اطلاعات شروع نموده و سعی میکنند آنچه را از بررسی گروه نمونه به دست آوردهاند، به گروههای مشابه بزرگتر یا جامعه آماری تعمیم دهند.
ادامه مطلبفروردین ۴, ۱۳۹۶
یکی از مشکلات عمومی در تحقبقات میدانی انتخاب صحیح آزمون آماری مناسب برای بررسی سوالات یا فرضیات تحقیق میباشد. قبل از انتخاب یک آزمون آماری بایستی به نکات زیر توجه نمود
ادامه مطلباسفند ۲۳, ۱۳۹۵
آزمون های همبستگی برای بررسی رابطه بین دو یا چند متغیر به کار میروند. آزمون های همبستگی به دو دسته آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک تقسیم میشوند. در صورتی که مقیاس متغیرها فاصله ای یا تسبی و توزیع متغیرها نرمال باشد، از آزمون های همبستگی پارامتریک مانند آزمون همبستگی پیرسون و در غیر این صورت از آزمون های همبستگی ناپارامتریک استفاده میگردد.
ادامه مطلباسفند ۲۰, ۱۳۹۵
رگرسیون به پیشبینی مقدار یک متغیر وابسته از روی مقادیر یک یا چند متغیر مستقل اشاره میکند. رگرسیون خطی ساده، رگرسیون چندمتغیره، انواع رگرسیون انحنایی شامل رگرسیون معکوس (Inverse) سهمی (Quadratic) درجه ۳ (Cubic) توانی (Power) مرکب (Compound) منحنیs (S-curve) لجستیک (Logistic) رشد (Growth) نمایی (Exponential)
ادامه مطلباسفند ۱۴, ۱۳۹۵
هنگامی که متغیر وابسته در کمی نباشد، یعنی به صورت دو یا چندمقولهای باشد، از رگرسیون لجستیک استفاده میکنیم. برای مثال، پیش بینی مرگ و میر نوزادان بر اساس جنسیت نوزاد، دوقلو بودن و سن و تحصیلات مادر.
ادامه مطلب